Een uitleg maken

Gewijzigd op Ma, 4 Mrt om 2:51 PM

Er zijn acht verschillende vormen waarin je jouw content kan gieten. Uitleg is de enige vorm waarmee je informatie geeft en dus dingen uitlegt. Hierdoor is het ook de meest gekozen vorm. Informatie kan je geven middels tekst, maar ook door video's en afbeeldingen toe te voegen. Wanneer je in een hoofdstuk op het plusje klikt verschijnen de vormen waaruit je kunt kiezen. Klik op uitleg en er verschijnt een wit vlak waarin je dit item een titel geeft. In het tekstvak onder de titel plaats je vervolgens jouw content door bijvoorbeeld een stukje tekst te typen.

In de opmaakbalk in het tekstveld vind je verschillende opties om content op te maken. Allereerst zie je HTML. Als je hierop klikt krijg je de HTML code van jouw tekst, zo kun je eenvoudig afbeelding of video kopiëren. Daarnaast zie je iconen om tekst dik en schuin te drukken en te onderstrepen. Vervolgens vind je een icoontje om opsomming met bolletjes of cijfers toe te voegen aan het tekstveld.

Hiernaast vind je het icoontje waarmee je een tabel kunt toevoegen aan de training. Als je hierop klikt verschijnt er een dropdown. Klik op 'Insert table' om een nieuwe tabel toe te voegen. Als je dit hebt gedaan worden alle andere opties beschikbaar.

Wanneer je op de button ernaast aan de rechterzijde klikt is het mogelijk om een link toe te voegen aan het tekstveld. Als je op het paperclipje daarnaast klikt verschijnt er een dropdown met daarin diverse mogelijkheden om een bestand toe te voegen aan het tekstveld. Tevens is het mogelijk om de tekst uit te lijnen. Je kunt kiezen voor links, rechts en midden. In tabellen kun je ook kiezen voor boven, midden of onder uitlijning.

Verder is het mogelijk om via de meest rechter buttons de laatste actie te herstellen of een reeds herstelde actie terug te zetten.

Je kunt een video op verschillende manieren toevoegen. Maak hiervoor eerst een nieuw item aan. Ga in het nieuwe item naar de opmaakbalk en klik op video. Je kunt een video uploaden vanaf je eigen computer, maar je kunt ook een video van YouTube of Vimeo embedden, oftewel insluiten. Door te embedden is de video in jouw training te zien, zonder dat je de video downloadt en in jouw training uploadt. Op deze manier is er geen sprake van verveelvoudiging en dus geen inbreuk op auteursrecht.
Wil je een

video vanaf je computer uploaden, zorg ervoor dat het tabblad “Upload video” geselecteerd is en selecteer de juiste video vanaf je computer in het uploadvak. Het uploaden kan soms even duren.

Wil je een video van YouTube of Vimeo embedden, selecteer dan het tweede tabblad ‘Add link/iframe’ en vul vervolgens in het in-vul-veld de link of embedcode in.

Wanneer je de video wilt verwijderen plaats je de muis buiten de video tot deze blauw omringd wordt. Daarna verschijnt de zwarte button delete. Klik hierop en je video verdwijnt uit je scherm. Je kunt natuurlijk ook de backspace knop op je computer gebruiken.

Verder kan er ook een afbeelding of bestand worden toegevoegd via de optie 'File' en 'Image' in de dropdown. Selecteer de afbeelding of het bestand die je wil uploaden vanaf je computer naar het uploadvak.

Tevens is het mogelijk om externe bronnen toe te voegen aan je training. Je kunt bijvoorbeeld linken naar YouTube, GoogleDocs, Sharepoint of naar e-learnings van andere externe bronnen, inclusief interactieve opties. We hebben hier een iFrame voor toegevoegd waarin je de embedcode(s) kunt zetten. Er is een ‘safe whitelist’ waar je veilig embedcodes van kunt gebruiken. Dit is een lijst met websites en externe bronnen die je mag toevoegen aan de training voor eigen gebruik. Hier staan bijvoorbeeld YouTube, Vimeo, Google en Dropbox op. Als je een bepaald domein niet kan toevoegen via een embedcode kun je een e-mail sturen naar service@studytube.nl. Vermeld hierin duidelijk om welk domein het gaat en stuur de betreffende embedcode mee. Ons product team bekijkt vervolgens of dit domein voldoet aan de kwaliteitseisen om toe te kunnen voegen aan de whitelist.

Let op: data die wordt ingevoerd in de externe documenten, learnings etc. wordt in de externe bron opgeslagen (bijv. Google Docs), en niet in het LMS!