Wat is een SSO?

Gewijzigd op Di, 4 Jun om 12:49 PM

Single Sign-On (SSO) is een authenticatieproces waarmee een medewerker met één set inloggegevens (zoals een gebruikersnaam en wachtwoord) toegang krijgt tot meerdere applicaties of diensten. Zodra de medewerker bij één applicatie is ingelogd, kan hij/zij andere gerelateerde applicaties openen zonder opnieuw te hoeven inloggen.

SSO wordt veel gebruikt in zowel zakelijke omgevingen als webdiensten om de gebruikerservaring en beveiliging te verbeteren.

In dit artikel lichten we het volgende toe:

De voordelen van een SSO

Een SSO heeft een aantal voordelen:

• Gebruiksgemak:Gebruikers hoeven niet meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden voor verschillende applicaties. Eén login geeft toegang tot alle geautoriseerde diensten.
  • Beveiliging: Door het aantal wachtwoorden dat gebruikers moeten beheren te verminderen, kan SSO de kans op wachtwoordmoeheid en slechte wachtwoordpraktijken verkleinen. Bovendien centraliseert het de authenticatie, waardoor het makkelijker wordt om sterke beveiligingsbeleid te handhaven.
  • Efficiëntie: SSO vermindert de tijd en moeite die nodig zijn om in te loggen op meerdere systemen, wat de productiviteit kan verhogen.
  • Gecentraliseerd beheer: IT-beheerders kunnen gebruikersaccounts en permissies vanuit een centrale locatie beheren, wat het toevoegen, bijwerken of verwijderen van gebruikers toegang vereenvoudigt.

Welke types SSO ondersteunt Studytube?

Studytube ondersteunt de volgende standaard SSO's:

• AFAS
  • OpenID
  • SAML
  • Azure AD/Entra
  • G-suite

Wat als niet iedereen via SSO mag inloggen?

Het is ook mogelijk om een deel van de medewerkers te laten inloggen met de SSO en de andere medewerkers zonder SSO te laten inloggen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je stagiaires of andere externe medewerkers in dienst hebt, die niet in jullie SSO systeem staan. Alle medewerkers krijgen bij het inloggen in dit geval 2 opties:

1. Inloggen via de organisatie account: hier kan de medewerker inloggen met de organisatie inloggegevens.
  2. Login: hier kan de medewerker inloggen met het zelfgekozen e-mailadres en wachtwoord van Studytube.

Klinkt goed! Hoe kan ik zo'n SSO inrichten?

Ben je inmiddels helemaal enthousiast geworden en wil je graag de mogelijkheden verkennen om een SSO in te richten? Neem dan snel contact op met je Customer Success Manager.